Зміст:

  1. Введення
  2. Роботи кухаря
  3. Роботи посудомийки
  4. Роботи офіціанти
  5. Роботи бармени
  6. Роботи адміністратори
  7. Роботи охоронці
  8. Роботи прибиральники
  9. Роботи музиканти
  10. Висновок

Введення

У сучасному світі бізнес є невід'ємною частиною розвитку суспільства, особливо у сфері послуг. Щодня по всьому світу відкриваються тисячі нових закладів, торгових центрів, кафе, барів, готелів і т. д. Мабуть, однією з найприбутковіших галузей сфери послуг є ресторани. У чому ж запорука прибуткового ресторанного бізнесу? Багато успішних рестораторів дадуть вам однозначну відповідь на це питання: правильний підхід до реалізації своєї справи. Ресторан має бути не лише закладом живлення, але і приємним місцем для відпочинку людей.

Клієнтів в ресторані повинно притягати все: місце положення, дизайн, обслуговування і, звичайно, кухня. Ідеї і фантазії нашого суспільства не знають меж. Безліч незвичайних ресторанів по всьому світу використовують якийсь цікавий елемент, який і є родзинкою закладу. Але, як правило, щоб добитися успіху у бізнесі, необхідно вкласти в нього чималі кошти. Наука і технології тісно переплітаються з бізнесом у наш час. На сьогодні немає жодного закладу, де б не були присутніми сучасні технології. Великого розвитку у наш час придбаває галузь робототехники. Роботи поступово входять в наше життя, надаючи нам нові можливості і враження.

Поєднавши поняття ресторанний бізнес і робототехника, можна отримати дуже виграшну справу, яка буде з одного боку цікавою, а з іншою прибутковим. Чего-чего, але роботів в ресторанах наша країна ще не бачила! Зате в таких країнах як Японія, Китай, Таїланд і Корея успішність роботизованих ресторанів вже доведена. Там роботи упродовж декількох років виконують функції адміністраторів, кухарів, офіціантів, прибиральників і інших службовців ресторану. Ефективність роботизованої обслуги полягає в тому, що кожен робот запрограмований на виконання тільки своєї справи і може швидко і якісно виконувати свою роботу.

Звичайно, поки що замінити увесь склад ресторану роботами неможливо, але якщо встановити пару оригінальних автоматизованих пристроїв в закладі, можна розраховувати на полегшення праці і, можливо, залучення більше клієнтів. Усім відомо, що добре підібраний персонал - візитна картка закладу. Для того, щоб обслужити ресторан на 200 посадочних місць за умови інтенсивного завантаження, необхідно мати штат приблизно в 30-50 чоловік. Пропорції співробітників при цьому будуть такі: 15% - менеджери кухні і гостьового залу, 50-55% - офіціанти, бармени і 25-30% - допоміжний персонал кухні. Як бачите, витрати на персонал не маленькі. Окрім цього їм треба щомісячно платити зарплату, купувати пакет соціального забезпечення, оплачувати відпустку і лікарняний, надавати систему бонусів і заохочень за роботу і інші нюанси, що вимагають постійного вкладення коштів.

Крім того ресторану постійно потрібні витрати на продукти харчування. Майже у будь-якому типі ресторанів питання купівлі їжі - це рішення споживача : якщо ціна занадто висока, люди можуть і відмовлятимуться від купівлі. Це є реальною проблемою, оскільки нині ми бачимо значне зростання цін на продовольчі товари. Для ресторанного бізнесу, який затиснутий між зростанням закупівельних цін на продукти і прохолодним попитом, інвестиції в трудозбережні технології можуть бути одним з небагатьох життєздатних шляхів утримання рентабельності.

Звичайно, вартість роботів на сьогодні висока, але якщо ви маєте потрібні засоби і з розумом підходите до управління підприємством, повірте, вкладені гроші обов'язково окупляться.

Роботи кухаря

Розпочніть з кухні. Збільшення автоматизації приготування їжі і напоїв абсолютно точно збільшать зручність, швидкість, точність і порядок цих процесів. На сьогодні існує безліч роботизованого посуду, механічних кухонних помічників, кухонного устаткування і навіть роботи-кухарі. Ці пристрої вже використовуються в деяких країнах Японії, Китаю і Таїланду і є свого роду особливістю. Наприклад, в одному з ресторанів використовують пристрій 3D принтер Cornucopia Food Printer, який друкує їжу, зберігаючи і змішуючи інгредієнти!

Існують також кулінарні машини, які поєднують в собі відразу декілька функцій і використовуються для приготування їжі за допомогою різних насадок. Наприклад, кулінарні машини тайваньської компанії ANKO служать для виробництва практично будь-якого виду етнічної їжі з тесту, м'яса, риби, рису і овочів. Ці автоматизовані пристрої здатні приготувати будь-які блюда у великій кількості і чудової якості. Наприклад, одна машина за годину може випекти близько 3000 млинців з надзвичайно тонкою тестовою оболонкою і великою кількістю начинки. Придбати її можна і в Росії за ціною в середньому $ 30 000.

Мабуть, найцікавішим відкриттям у світі автоматизованої кухні по праву вважаються багатофункціональні роботи-кухарі. Наприклад, робот-кухар IBER GOURMET, крім того, що ріже, перемелює, кришить, меле, тре, рубає лід, змішує, збиває, розтоплює, замішує тісто, може прекрасно готувати найрізноманітніші холодні і гарячі блюда, як прості, так і вишукані. Ціна робота в Росії на даний момент складає всього 400 євро. Сума не велика, і якщо врахувати те, що він сам виконує усі вищеперелічені функції, споживає мінімум енергії, відрізняється надзвичайною надійністю і безпекою в експлуатації, можна сміливо заявити, що мета виправдовує засоби. До того ж він оснащений функцією самоочищення, що дозволяє економити час на процес миття пристрою.

Роботи кухаря Motoman, PR2 від Willow Garage і Fua Man вже давно проходять випробування в японських і китайських ресторанах. Переваги Fua Men полягають в швидкості приготування, точному дотриманні рецептури і дуже чітких рухах машини при нарізці продуктів і їх обжарюванні. Відвідувачі будуть задоволені, а вам не доведеться лаятися з кухарем за "помилки" в приготуванні блюд. Fua Man може приготувати більше 80 комплексних обідів в добу.

"Робот шеф-кухар"(Robotic Chef) є роботизованим руку-маніпулятор, яка позбавить від ручної праці при обробці деяких компонентів блюд - фруктів, шматків риби або м'яса. У основі маніпулятора розташована мініатюрна електроплита, яка розширює його можливості.

Роботи посудомийки

Що стосується пристроїв для миття посуду, окрім посудомийних машин існують різні роботы-посудомойщики. Наприклад, пристрій від фірми Panasonic або гуманоїдний робот HRP 2, не лише здатні безпечно мити посуд, але і виконувати ряд інших функцій. Робот-посудомойщик від Panasonic Kitchen Assistant Robot може служити в допомогу кухарям, виконуючи нехитрі операції над плитою з підготовлюваними на ній блюдами, наприклад, посолити, зняти накип, поставити сковорідку на вогонь і т. д. Усі ці пристрої значно прискорюють процес приготування їжі, позбавляючи таким чином клієнтів від довгострокового очікування замовлення. На жаль, більшість роботів-кухарів знаходяться ще на стадії удосконалення і тому доки не поступили в продаж, але ми упевнені, що це не за горами.

Роботи офіціанти

Роботи-офіціанти - пристрої унікальні, тому і дорогі. Наприклад, один робот-офіціант Yumbo коштує близько 30 000 доларів, але якщо порахувати скільки витрат знадобиться для "утримання" декількох офіціантів-людей, то ця торба не така вже захмарна. Головною перевагою роботизованих офіціантів є швидкість обслуговування клієнтів і продуктивність. Приміром, в ресторані Dalu Rebot Restaurant шість роботів-офіціантів здатні обслужити в короткі терміни до ста чоловік. Ресторан користується неймовірним успіхом серед відвідувачів. З технічного боку ці роботи оснащені сенсорними екранами, за допомогою яких клієнти роблять замовлення. Їх мікросхеми здатні запам'ятовувати і обробляти інформацію дуже швидко. У останній версії робота Yumbo, яка дуже нагадує робота I, - FAIRY від компанії Kokoro, робот переміщається по залу на спеціальних колесах зі вбудованим підносом. Інші технічні характеристики доки не відомі, але розробники стверджують, що роботи використовують датчики ультразвукового виявлення для поводження перешкод і профілактики зіткнень. Можливо, цього не вистачає для виняткової роботи ресторану, але з іншого боку, ці роботи можуть мати конкурентну перевагу за рахунок своєї ціни.

Інші переваги робоофициантов очевидні: вони ніколи не спізнюються на роботу, не роблять помилок, не обманюють хазяїна, не грубіянять клієнтам, не обсчитывают відвідувачів ресторану і інші. До того ж їх дизайн і здібності приносять відвідувачам масу задоволення. Роботи-офіціанти в ресторані - без сумніву виграшний варіант.

Роботи бармени

Унікальним придбанням для вашого ресторану може стати робот-бармен. Ці пристрої представлені в широкому асортименті, як прості, так і багатофункціональні. Прикладом простих роботів-барменів може послужити винахід японської компанії Mr. Asahi - Beer robot. Він здатний розливати напої за допомогою двох рук-маніпуляторів. За період свого розвитку робот навчився витрачати на розлив одного келиха пива близько 2 хвилин, що в результаті економить приблизно 13 хвилин часу на кожного відвідувача ресторану.

Що стосується багатофункціональних роботів, рівних роботові компанії Motoman доки немає. Цей чудовий пристрій продається відразу з барной стойкою і усім приладдям. Його можна купити або узяти в оренду. Робот має дві руки-маніпулятори і систему обертання, що дозволяє йому обслуговувати клієнтів з усіх боків. Клієнти оплачують замовлення кредиткою і вибирають напій за допомогою сенсорного дисплея. Таким чином, ви звільняєтеся від закупівлі окремих предметів бару плюс від декількох співробітників-барменів.

Ще одним вигідним облаштуванням подання напоїв може послужити робот-бармен MyFountain від Digital Beverages. Корпус пристрою зроблений з міцної нержавіючої сталі, рідкокристалічний монітор з сенсорним екраном, холодильник, спеціальний відсік для води і вуглекислого газу(використовується для приготування газованих напоїв). Вбудований комп'ютер має жорсткий диск розміром 1GB для зберігання рецептів коктейлів і операційну систему Windows XP. Доступ до бармена можна заблокувати паролем для повного захисту. Також комп'ютер вчасно подасть сигнал, коли запаси напоїв добіжать кінця. Вартість такого робота складає 2800 доларів. Варто відмітити, що робот-бармен чітко наслідує рецептуру коктейлів, яку його власник може запрограмувати сам. Таким чином, робот ніколи не обдурить клієнтів, наприклад, пропорціями інгредієнтів і їх кількістю, на відміну від людей-барменів.

Роботи адміністратори

Далі потурбуємося про адміністрацію ресторану. Як відомо, такі співробітники як менеджери і адміністратори вимагають особливої уваги. Вони потребують тренінгів, різних курсах навчання веденню ресторанного бізнесу і інших. Природно, ці співробітники претендують на досить високу оплату їх праці.

В якості адміністраторів або менеджерів служать різні автоматизовані пристрої із запрограмованим управлінням і зручним інтерфейсом, які дозволяють людям діставати доступ до потрібної інформації. Наприклад, роботи телеприсутності AVA від iRobot(Avatar) або QB за ціною біля $15 000, могли б займатися адмініструванням ресторану, зустрічати клієнтів, створювати для них відповідні умови відпочинку і надавати необхідну інформацію про заклад. Звичайно, краще за людину доки ці системи не працюють. Але в майбутньому все можливо.

Роботи охоронці

Що стосується роботів-охоронців, асортимент таких пристроїв досить великої, а їх особливості різні. Серед таких роботів можна виділити як машинок, так і андроидов. Хорошим і недорогим($299) варіантом робота-охоронця служить робот Rovio з можливістю пересування у будь-якому напрямі завдяки унікальному розташуванню коліс. Сама захоплююча особливість Rovio - це неймовірна технологія Northstar. Northstar - система, яка створює micro, - GPS навігацію у вашому приміщенні, дозволяючи Rovio знати будову будівлі з точністю до міліметра. З Northstar Rovio завжди точно знає, де він знаходиться і по яких маршрутах йому необхідно патрулювати приміщення. Вбудована WEB- камера і мікрофон дозволяє вести відео і аудіо спостереження. Таким чином, ви можете стежити за вашим рестораном з будь-якої точки світу, де є інтернет або працює мобільний телефон.

Найміть японського робота-охоронця Т- 34 для стеження за порядком в ресторані. Робот реагує на сторонні звуки і по них миттєво знаходить порушника. Знімає його на камеру і в режимі реального часу починає транслювати відео на мобільний телефон власника. При цьому накидає на злодія липку мережу, а потім чекає підмогу. Зловмисник може лише встигнути направити зброю на робота охоронця, але це йому не допоможе - адже цей охоронний апарат неможливо "убити". Вартість цих дивовижних пристроїв близько 9 000 доларів. Загалом, недешева охорона. Але це реальна альтернатива людині-охоронцеві.

Роботи прибиральники

Дуже економічні у використанні роботи-прибиральники. По своїй структурі ці роботи багатофункціональні і здатні займатися прибиранням приміщення набагато швидше людей. Чистячі облаштування компаній Neato, iRobot і інші спеціально запрограмовані для виконання ідеального прибирання приміщення, а їх ціна падає з кожним днем, оскільки попит на ці пристрої постійно росте. На сьогодні сучасне чистяче облаштування iRobot Roomba можна купити за ціною 535 доларів. Робот Readybot забереться і на кухні і в усьому приміщенні: він може зібрати сміття на підлозі, поставити посуд в посудомийну машину, розставити тарілки, протерти кухонну плиту або поверхню меблів. Цей пристрій може замінити відразу декілька прибиральників, оскільки працює в два рази швидше за людину.

Роботи музиканти

Для розваги клієнтів в ресторані служать музиканти. Іноді власникам ресторанів доводиться витрачати не мало засобів на пошук хороших музикантів і вокалістів. Бувають випадки, коли клієнти навіть не звертають уваги на живу музику або ж залишаються невдоволені їх виступом з різних причин. Але якщо замінити музикантів роботами, таке видовище не залишиться непоміченим. Наприклад, робот-співачка HRP 4C не лише чудово співає, але і танцює. Вона здатна імітувати міміці людини і оснащена спеціальним програмним забезпеченням, що дозволяє їй містити у базі багато популярних пісень. Веселі роботи-музиканти від Partner Robot, NEC і тому подібне можуть також грати на різних інструментах і справляти незабутнє враження на клієнтів. Відвідувачі можуть легко замовляти улюблену музику, натиснувши всього пару кнопок на дисплеї роботів.

Висновок

Таким чином, концепція роботизованих ресторанів є досить актуальною нині. Підприємці намагаються економити буквально на всьому, щоб вижити в умовах економічної кризи. Зарплата є досить істотною статтею витрат, враховуючи додаткові соціальні бонуси і страховки. Якщо врахувати, що відсоток крадійства в ресторанах і кафе частенько в рази перевищує цей фонд, то витрати на робототехнику ресторану виглядають сумірними. Здавалося б дивним застосування роботів в ресторанному бізнесі, але сучасні відкриття у світі робототехники говорять про абсолютно протилежному. Автоматизація виробництва не лише прискорить і полегшить процес роботи ресторану, але і скоротить витрати і притягне клієнтів. Так що займіться цим прямо зараз!